Barszcz wigilijny

Kiedyś przed świętami „bawiłam” się kiszeniem buraków.Odkąd na jednym z blogów odkryłam ten przepis robię barszcz tylko w ten sposób.Zawsze wychodzi przepyszny i klarowny.Trochę zmodyfikowałam przepis dodając od siebie na przykład wędzone śliwki.Polecam gdyż barszcz ma cudowny kolor i wyjątkowy smak.

DSCN3941 DSCN3942

Składniki

  • 1 sztuka  włoszczyzny bez kapusty
  • 1 1/2 kg małych buraków
  • garść wędzonych śliwek lub suszonych grzybów,które później można zużyć do uszek.
  • sól,
  • pieprz
  • cukier-ok 2 łyżeczek
  • ocet-ok 2 łyżek lub kwasek cytrynowy.
  • woda
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek

DSCN3961

Przygotowanie

Włoszczyznę obieramy,myjemy i wrzucamy do garnka.Dodajemy śliwki lub grzyby.Zalewamy zimną wodą,dodajemy przyprawy,2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.Buraki obieramy i kroimy w grubsze plastry.Wywar przecedzamy i do gorącego dodajemy pokrojone buraki,czosnek ,cukier i 2 łyżki octu.Buraki muszą być zanurzone w wywarze.Po wystygnięciu garnek umieszczamy  na noc w lodówce.Przez noc  buraki oddadzą to co najlepsze i  barszcz nabierze  smaku Na drugi dzień całość zagotować następnie  przecedzić, doprawić do smaku cukrem, octem,  pieprzem, solą i majerankiem.

DSCN3965

 

Reklamy

9 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s