Śledzie nie tylko na wigilijny stół.
Składniki:
- 1/2 kg śledzi-płatów
- 4 cebula
- 1/5 litra wody
- 180 ml octu
- 3 łyżki oleju
- pieprz kolorowy
- lisic laurowy
- ziele angielskie
- łyżka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Śledzie namoczyć,najlepiej najpierw w mleku.Po ok dwóch godzinach opłukać śledzie i ponownie namoczyć,tym razem w wodzie.Z wody,octu,oleju i przypraw gotujemy zalewę.Cebulę kroimy w piórka.Śledzie odsączamy,każdy płat posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i zwijamy w rulon,spinamy wykałaczką.Układamy ciasno w naczyniu, posypujemy cebulą i zalewamy zimną marynatą.Po dwóch dniach śledzie są gotowe do spożycia.
Czosnek Niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego (stąd nazwa rośliny). Doszli więc do wniosku, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią.(źródło poradnikzdrowie.pl)
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, także takie śledziki pewnie by mi smakowały 🙂
Polecam