tarta jabłkowa z budyniem i żurawiną

Zapraszam na tartę jabłkowa z budyniem i żurawiną

DSCN3935

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 140 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka

DSCN3924

Budyń:-można użyć gotowy budyń waniliowy lub ugotować z podanych niżej składników.Ja wolę druga opcję.

  • 550 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 110 g cukru
  •  laska wanilii Royal Brand
  • 3-4 jabłka pokrojone w grubsze plastry
  • garść suszonej żurawiny

DSCN3932

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Ja zawsze robię dwie porcję.Drugą zamrażam i mam w pogotowiu gdy nagle wpadną goście.
Formę na tartę wysmarować masłem,równomiernie rozłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

DSCN3936

Na tak podpieczoną ciasto wylać budyń i posypać połową żurawiny.Ułożyć wydrążone, pokrojone w cienkie plasterki jabłka,posypać resztą żurawiny. Można posypać cynamonem.Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec 30 minut.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s