Kawiarka – jak zaparzyć pyszne i aromatyczne espresso

Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko.Mam wrażenie,że doba skurczyła się o połowę.Dobrze,że w tym całym pędzie znajdują czas na filiżankę ulubionej kawy. Mój stary wysłużony ekspres do kawy odmówił posłuszeństwa, mam jeszcze Ekspres Tassimo ale kawa z kapsułek nie może równać się tej świeżo zmielonej i aromatycznej kawie przygotowanej w kawiarce.Niedawno zaopatrzyłam się w najprostsze urządzenia do parzenia kawy i powiem Wam,niech się schowają wszystkie ekspresy jaki miałam do tej pory.

DSCN3779Kawiarka (ang. moka pot) urządzenie opatentowane w 1933 przez wynalazcę Luigi’ego De Ponti dla firmy Alfonso Bialetti’ego. Jego ponadczasowy design jest znany w całej Europie i Ameryce. Ten charakterystyczny kanciasty kształt wrósł tak mocno w kulturę współczesną, że stał się ikoną sztuki utylitarnej i znalazł swoje miejsce m.in w Muzeum Sztuki Współczesnej czy w londyńskim Muzeum Nauki (Science Museum). Oryginalne urządzenie i wiele obecnie produkowanych modeli wykonanych jest z aluminium i ma charakterystyczną bakelitową rączkę.Zasada działania.
Para wodna powstała w wyniku podgrzania wody w dolnym zbiorniczku, zwiększając swoje ciśnienie, powoduje wypychanie wody przez lejek do sitka wypełnionego kawą i przeciskanie jej przez przemiał a kominem, do górnego zbiorniczka wypływa gotowy napar(źródło Wikipedia)

DSCN3775

Dowiedziono naukowo, że kawa parzona w kawiarce ma o wiele więcej cennych przeciwutleniaczy niż przygotowana w inny sposób.

Kawiarka składa się z trzech części,zbiorniczka na zimną wodę,lejka z sitkiem oraz zbiorniczka górnego w którym zbiera się gotowa kawa.

DSCN3774

Jak parzyć

Do  zbiornika wlewamy zawsze zimną wodę (filtrowaną )Do sitka wsypujemy kawę, nie ubijamy, żeby woda nie musiała się przez nią „przeciskać” – w przeciwnym razie otrzymamy dość gorzki posmak napoju. Dokrecamy górną część.Stawiamy kawiarkę na małym lub średnim ogniu. Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy  do wrzenia kawy, bo wygotuje się z niej wszystko, co najcenniejsze. Najlepiej, gdy górny zbiornik jest już w połowie pełny, wtedy odstawiamy  kawiarkę z ognia, a skraplanie się napoju będzie trwało nadal. Gotowy napój wlewamy do filiżanki powoli, tak by na górze wytworzyła się brązowawa pianka – wtedy  kawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

A Wy jaką kawę pijecie?

Reklamy

17 comments

  1. Kawiarka jest super, kiedyś piłam parzoną kawę i właśnie z niej smakowała mi najbardziej, teraz niestety musiałam się przerzucić na rozpuszczalną, bo żołądek mi wysiadał

  2. Nie wiem jak sie mogłam bez niej obejść.Teraz to moj ulubiony sposób parzenia.Rano oczywiście zwykła sypana bo nie mam czasu na pilnowanie by nie wykipiała.ale po południu tylko z kawiarki

  3. Ja także nie piłam z kawiarki! ale ja w ogóle kawy nie piję….jedynie czasami sobie kupię takie 3in1 kopiko 😀 słodkie to i dobre:P

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s