Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko.Mam wrażenie,że doba skurczyła się o połowę.Dobrze,że w tym całym pędzie znajdują czas na filiżankę ulubionej kawy. Mój stary wysłużony ekspres do kawy odmówił posłuszeństwa, mam jeszcze Ekspres Tassimo ale kawa z kapsułek nie może równać się tej świeżo zmielonej i aromatycznej kawie przygotowanej w kawiarce.Niedawno zaopatrzyłam się w najprostsze urządzenia do parzenia kawy i powiem Wam,niech się schowają wszystkie ekspresy jaki miałam do tej pory.
Kawiarka (ang. moka pot) urządzenie opatentowane w 1933 przez wynalazcę Luigi’ego De Ponti dla firmy Alfonso Bialetti’ego. Jego ponadczasowy design jest znany w całej Europie i Ameryce. Ten charakterystyczny kanciasty kształt wrósł tak mocno w kulturę współczesną, że stał się ikoną sztuki utylitarnej i znalazł swoje miejsce m.in w Muzeum Sztuki Współczesnej czy w londyńskim Muzeum Nauki (Science Museum). Oryginalne urządzenie i wiele obecnie produkowanych modeli wykonanych jest z aluminium i ma charakterystyczną bakelitową rączkę.Zasada działania.
Para wodna powstała w wyniku podgrzania wody w dolnym zbiorniczku, zwiększając swoje ciśnienie, powoduje wypychanie wody przez lejek do sitka wypełnionego kawą i przeciskanie jej przez przemiał a kominem, do górnego zbiorniczka wypływa gotowy napar(źródło Wikipedia)
Dowiedziono naukowo, że kawa parzona w kawiarce ma o wiele więcej cennych przeciwutleniaczy niż przygotowana w inny sposób.
Kawiarka składa się z trzech części,zbiorniczka na zimną wodę,lejka z sitkiem oraz zbiorniczka górnego w którym zbiera się gotowa kawa.
Jak parzyć
Do zbiornika wlewamy zawsze zimną wodę (filtrowaną )Do sitka wsypujemy kawę, nie ubijamy, żeby woda nie musiała się przez nią „przeciskać” – w przeciwnym razie otrzymamy dość gorzki posmak napoju. Dokrecamy górną część.Stawiamy kawiarkę na małym lub średnim ogniu. Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy do wrzenia kawy, bo wygotuje się z niej wszystko, co najcenniejsze. Najlepiej, gdy górny zbiornik jest już w połowie pełny, wtedy odstawiamy kawiarkę z ognia, a skraplanie się napoju będzie trwało nadal. Gotowy napój wlewamy do filiżanki powoli, tak by na górze wytworzyła się brązowawa pianka – wtedy kawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
A Wy jaką kawę pijecie?
pyszna kawusia! mam na nią ochotę! 🙂
Zapraszam 🙂
Ja się już nieraz zastanawiałam nad tą kawiarką, dziś mnie przekonałaś.
Jestem zadowolona,że wreszcie sobie kupiłam.Na prawdę warto.
Kawiarka to najwspanialsze urządzenie pod słońcem 🙂 Mam taką od Emako i często z niej korzystam.
Nie raz zastanawiałam sie nad zakupem..Kawa wychodzi przepyszna i mocna,
Kawiarka jest super, kiedyś piłam parzoną kawę i właśnie z niej smakowała mi najbardziej, teraz niestety musiałam się przerzucić na rozpuszczalną, bo żołądek mi wysiadał
Kawa z kawiarki jest mocna Ja dodaje mleko i taka pije.Nie podrażnia mi żołądka
Moja mama robi najlepsza kawe z kawiarki, mnie to zawsze wykipi:D ale bardzo lubie ten smak:)
Do tego typu parzenia kawy trzeba nabrać odrobinę wprawy,.Mama zapewne robi ja od lat. 🙂 Tobie też będzie wychodzić pyszna,:)
Mam nadzieje!:)
Też jestem fanką kawiarki 🙂
Nie wiem jak sie mogłam bez niej obejść.Teraz to moj ulubiony sposób parzenia.Rano oczywiście zwykła sypana bo nie mam czasu na pilnowanie by nie wykipiała.ale po południu tylko z kawiarki
a wiesz, ze nigdy nie piłam kawy z kawiarki 🙂
Ja także nie piłam z kawiarki! ale ja w ogóle kawy nie piję….jedynie czasami sobie kupię takie 3in1 kopiko 😀 słodkie to i dobre:P
Ale Ty robisz pyszne rzeczy, pycha kawy 🙂
Uwielbiam kawę,Ta z kawiarki jest dla mnie odrobinę za mocna ,dodaje do niej spienione mleko i wychodzi pyszne Latte