Kurczak nadziewany pieczarkami

Też tak macie?

–  Co chcecie na obiad?

–  Obojętnie…

–  a konkretnie?

– co zrobisz to zjemy….

I weź tu się wysilaj i wymyślaj skoro im „obojętnie”. Echh faceci a potem słyszę- znów schabowe ,znowu ryba?

DSC_0002Tym razem będzie kurczak na maśle z chrupiącą skórką i pieczarkami.

Składniki :

  • tuszka kurczaka ok 1,7 kg
  • pól kilograma pieczarek
  • pół kostki masła
  • przyprawa do kurczaka
  • główka czosnku

DSCN3432

Kurczaka myję a następnie osuszam papierowym ręcznikiem.Nacieram dokładnie przyprawami i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce.Tuszkę nadziewam małymi pieczarkami,dodaje do środka 2 łyżki zimnego masła,2 ząbki czosnku i zaszywam.Piekarnik rozgrzewam do 180 C.Układam kurczaka na” pleckach” do wysmarowanej masłem brytfanny , obok układam połówkę  główki czosnku,(przekrojoną w poprzek)  i wstawiam do pieczenia na ok 1,5 godziny.Ważne -aby kurczak miał chrupiącą skórkę należy w trakcie pieczenia polewać go masłem lub spryskiwać zimną wodą.Ok 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do naczynia z kurczakiem pozostałe pieczarki.

DSC_0003

 

Advertisements

6 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s