Gołąbki z ziemniaczanym farszem

Potrawa,którą dziś zaprezentuje to powrót do dzieciństwa.Kiedyś często jadałam je u mojej koleżanki. Gołąbki z tartymi ziemniakami smakują wyśmienicie, idealnie pasują do nich  wszelkie sosy,śmietana lub skwarki z boczku.Ja posypałam mieszanką prażonych ziaren  „Słoneczne Pola”

DSCN3288 DSCN3278Składniki

Kilka liści kapusty-może być włoska
1 kg – ziemniaków
1 cebula
2 jajka
6 łyżek mąki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
bulion warzywny ok 3/4 szklanki

DSCN3275Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami i mąką .Przyprawić do smaku.

DSCN3277Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie.Na liście nakładać  1-2 łyżki farszu ziemniaczanego.Delikatnie zawijać gołąbki, uważając by farsz nie wypłynął.

Dno naczynia do zapiekania wyłożyć liśćmi. Ułożyć ściśle gołąbki,podlać bulionem .Piec przykryte w temp. 180 st. C ok. 40 minut.

DSCN3289

Advertisements

5 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s