Zupa dyniowa na ostro

Sezon na dynie zawsze rozpoczynam od kremowej zupy dyniowej.Sama sobie się dziwię,że wcześniej unikałam tego warzywa,bo dynię można przyrządzać na szereg różnych sposobów.

DSCN3265Składniki na zupę:DSCN3271

  • pół dyni
  • wywar mięsny lub kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • trzy ząbki czosnku
  • dwie łyżki ziarenek Piekło-Niebo
  • Sól,pieprz do smaku
  • łyżka śmietany
  • 1 ziemniak

Do gotowego wywaru wrzucamy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na krem.Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i śmietaną.Dodajemy sól i pieprz .Zupa powinna być ostra ,zawsze doprawiałam mieloną ostrą paprykę i curry.Dzięki współpracy z Ziarenkowo .pl mam świetną ostrą przyprawę w skład której wchodzi:prażony słonecznik,sezam,siemię lniane,chili.pietruszka i czosnek.Polecam ziarenka idealnie wzbogacają smak zupy.

DSCN3284

19406

 

Advertisements

11 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s