Papryka marynowana w słodko-kwasnej zalewie

Papryka marynowana w słodko – kwaśnej zalewie to moja ulubiona zimowa przekąska.

Składniki:

  • ok 2kg czerwonej papryki
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • kilka łyżek oleju
  • czosnek

DSCN3072

Paprykę kroimy w szerokie paski.Układamy ciasno w słoikach.Do każdego słoja wrzucamy pieprz, kilka ziarenek gorczycy, liść laurowy i zalewamy łyżką oleju. Nie gotuje wcześniej papryki dzięki temu jest twarda i chrupiącą nawet po wielu miesiącach.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • łyżka soli

Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z papryką.Pasteryzujemy ok 20 minut.

DSCN3065

Reklamy

12 comments

  1. Polecam przyprawę do konserwowania papryki,tam jest też fajna zalewa i daję się miód zamiast cukru o ile pamiętam 🙂

    Ja w tym roku zrobiłam kilka słoiczków papryki,ale w zalewie z octu winnego i jabłkowego- ciekawe jakie wyjdą w smaku 🙂

  2. Uwielbiam 😉 kiedyś bardzo dużo zaprawiałam papryki, bo dodawałam ją praktycznie do wszystkiego 😉 teraz już brak czasu, zazwyczaj kupuję gotową w sklepie 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s