Kruche ciasto z czereśniami i budyniem

DSCN2760

Ciasto kruche:

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Podzielić na dwie części 60/40.Owinąć folią spożywcza . Większą połowę włożyć do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.Dno foremki wyłożyć większą częścią ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 ok 20 minut.

Masa budyniowa:

  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
  • ok 40 dkg wydrylowanych czereśniDSCN2752Białka ubić na sztywno .Pod koniec ubijania pomału wsypujemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym.Nie przerywając ubijania wsypujemy pomalutku budynie i olej.Na  podpieczony i wystudzony spód wylewamy masę budyniową i układamy czereśnie.Na wierzchu  ścieramy na  tarce (grube otwory)pozostałe zamrożone ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 – 40 minut.DSCN2763

5 komentarzy

  1. Pychotka 😉 uwielbiam 😉 czereśnie się mi już skończyły, ale dzisiaj się najadłam wiśni, że aż mi brzuch pęka 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s