Truskawkowo- rabarbarowa Fantazja

Rabarbar ,truskawki i śmietana-połączenie idealne.Zrobiłam to ciasto po raz pierwszy.Bardzo szybko się robi.Jest tak pyszne,że rozkoszując się smakiem nie zauważyłam kiedy zniknęło z blachy.

DSCN2380

Ciasto kruche

1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru

DSCN2372

Składniki na nadzienie

1/2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
6 żółtek
250ml słodkiej śmietanki
1/2 kg rabarbaru pokrojonego w plasterki
30 dkg, pokrojonych w plasterki

Składniki na bezę

3/4 szklanki cukru pudru
6 białek

Wykonanie:

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem na  kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszanką równomiernie rozkładamy na dnie mocno wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180oC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.

W  misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Roztrzepane żółtka mieszamy ze śmietanką i dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy rabarbar i truskawki, lekko mieszamy.Gotowa masę  wylewamy na podpieczony spód.Pieczemy ok godziny  w temperaturze 180oC.

Białka ubijamy  na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy  cukier.Wylewamy na upieczone ciasto i zapiekamy jeszcze przez około 10 – 15 minut,do zrumienienia bezy.

DSCN2378

Advertisements

8 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s