Naleśniki z pieczarkami smażone na oleju rzepakowym podane z dodatkiem sosu czosnkowego

Dziś zaprezentuję Wam naleśniki w zupełnie nowej odsłonie.

Do smażenia zawsze używam oleju rzepakowego Dlaczego? Otóż Lepiej smażyć na rafinowanym oleju rzepakowym. Ma on wyższą temperaturę dymienia ( w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i niekorzystnym przemianom) przez co nadaje się do obróbki termicznej.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu.Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek.

DSCN2286Naleśniki z pieczarkami smażone na oleju rzepakowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Ciasto na naleśniki.

  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • ok szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku.
  • Olej rzepakowy.

Przy użyciu miksera lub blendera miksujemy wszystkie składniki.Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając patelnią rozlewamy dokładnie ciasto na całej powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony około 1-2 minuty i przerzucamy na drugą stronę i dosmażamy przez kolejną minutę.

Farsz

  • 0, 5 kg pieczarek
  • cebula
  • 2łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól.pieprz.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę chwilę dusimy i dodajemy oczyszczone  pieczarki.Dusimy razem ok 5min.Doprawiamy do smaku.

Sos czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu.
  • zioła prowansalskie.sól i biały pieprz do smaku.

Czosnek ucieramy z solą,dodajemy jogurt i majonez,doprawiamy solą i ziołami.
Na upieczone naleśniki wykładamy farsz, składamy na cztery lub zawijamy w rulon.Polewamy sosem czosnkowym.

DSCN2285

 

 

 

 

Reklamy

6 comments

  1. Ciekawe połączenie 😉 nie mam pojęcia jak mogą smakować naleśniki z czosnkiem, ale wygląda smakowicie 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s