Czekoladowe fondue z Andrutami Kaliskimi

DSCN1519Od kilku lat zauważa się modę na produkty regionalne. Wynika to z faktu, że masowa produkcja spowodowała, że wielka różnorodność dostępnych produktów nie idzie z parze z ich jakością i specyficznym smakiem. Produkty regionalne   wytwarzane są w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym przyjazny dla środowiska, a także z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny przeobraża się w wizytówkę regionu .Dlatego Polacy od kiedy odkryli wyjątkowy smak produktów regionalnych coraz chętniej zajadają się produktami czy daniami, których nazwy nawigują do lokalnej tradycji. Wynika to z uświadomienia sobie, że są to nasze wyjątkowe wyroby, związane z kulturą i tradycją poszczególnych regionów Polski.

Poznań słynie ze swoich rogali.Wadowice z kremówek a Kalisz z andrutów

Te popularne wafle z województwa wielkopolskiego wytwarzane są głównie w Kaliszu i powiecie kaliskim. Andruty kaliskie to chrupiące, lekko słodkie, cienkie krążki o regularnych brzegach i delikatnie połyskującej, gładkiej powierzchni oraz średnicy 15-17 cm. Są bardzo cieniutkie, grubość waha się od 0,8 do 1,5 mm. Barwa ciastek nie jest jednolita, przechodzi od jasnokremowej, poprzez słomkową aż do ciemnozłotej. Andruty są wyrabiane według ściśle określonej receptury, z czterech składników: wody, cukru, mąki pszennej i oleju rzepakowego. Wypieka się je w rozgrzanych do temperatury 180°C (maksymalnie 220°C) andruciarkach, zwanych dawniej „żelazkami”

DSCN1520Andruty od kilkudziesięciu lat wyrabiane są według  jednej i tej samej receptury i przy zachowaniu tej samej technologii produkcji.
skład:
– mąka pszenna
– olej roślinny
– cukier
– woda
Produkt nie zawiera żadnych środków spulchniających,sztucznych barwników,ani konserwantów.Takie andruty bez obaw można podać do chrupania małym dzieciom.Pyszne chrupiące,lekko słodkie stanowią wspaniałą przekąskę dla małych i dużych.Zapewniam,że Andruty smakują zupełnie inaczej od typowych wafli,które to nasze mamy często przekładały powidłami lub masą krówkową.Zastanawiałam się jak jeszcze można je wykorzystać.Spojrzałam na moje naczynie do fondue i pomyślałam,że mogą świetnie smakować z  ciepłą czekoladą.Wbrew obawom wafle nie namiękają zbyt szybko.Można je śmiało moczyć w czekoladzie.

Smakują wybornie.

DSCN1571Składniki czekoladowego fondue:

  •     1 opakowanie Andrutów Kaliskich
  •     1 tabliczki gorzkiej czekolady
  •     1 tabliczka mlecznej czekolady
  •     200 gram śmietany kremówki

Zagotuj w niedużym rondelku wodę, do środka rondla włóż kubek do którego wlej śmietankę. Stopniowo dosypuj pokruszoną czekoladę do kubka, mieszając aby dobrze się rozpuściła. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolej  śmietanki.W przypadku andrutów lepsza jest rzadsza konsystencja.Przelej otrzymaną czekoladową  masę do ceramicznego naczynia i ustaw je nad podgrzewaczem.Dla urozmaicenia smaku można dodać cynamonu lub otartej skórki pomarańczy.

DSCN1584Andruty można nabyć w sklepach „Piotr i Paweł” oraz „Alma”

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Historii Firmy oraz metodzie wytwarzania zapraszam na stronę producenta http://www.andruty-kaliskie.pl/

Andruty kaliskie

Advertisements

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s