Torcik jabłkowy

Mój mąż jest wielbicielem wszelkich ciast z jabłkami.Kilka dni temu obchodził urodziny i postanowiłam mu zrobić niespodziankę w postaci jabłkowego tortu.

DSCN1483Składniki:

biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Oddzielamy białka od żółtek.Z białek ubijamy sztywna pianę.Dodajemy po jednym żółtku i po łyżeczce cukru stale ubijając mikserem.Do puszystej kremowej masy dodajemy obie mąki delikatnie mieszając łyżką.Przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 C

DSCN1471Masa jabłkowa

  • Słoiczek pieczonych jabłek  lub mus z 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe

DSCN1485DSCN1497Bita śmietana

  • 500ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 15 g żelatyny

 Przygotowanie

Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.Gotowy mus lekko podgrzewany w rondelku lub obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka wrzucamy do rondelka podlewamy 3 łyżkami wody,dodajemy 3 łyżki cukru i stale mieszając dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.Do tak przygotowanego musu dodajmy rozpuszczone galaretki.Po przestygnięciu wylewamy na upieczony biszkopt.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody.Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno,dodajemy przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu wylewamy na masę jabłkową.Torcik wstawiamy na 2 godz do lodówki.

Reklamy

17 comments

  1. Pysznie wygląda i jest nawet prosty w wykonaniu 🙂 W tygodniu obowiązkowo zrobię dzieciakom. Dzięki za wspaniały przepis i podzielenie się nim tutaj z nami 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s