Delikatny dwukolorowy sernik

DSCN1182Składniki na ciasto:

  • 30 dek mąki
  • 15 dek masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Wyłożyć nim dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Masa serowa :

  • 1 szklanka mleka
  • twaróg w „wiaderku”-1kg
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kakao

Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą pianę.Dodajemy po łyżce  ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypujemy proszek budyniowy i  dokładnie mieszając wlewamy powoli mleko i olej  Masa wyjdzie rzadka.

Wylewamy masę serową na wyłożoną ciastem blachę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy 1 godzinę.

Piana:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Ubijamy białka z cukrem na sztywno i wykładamy na ciasto 20 minut przed końcem pieczenia.Beza ma się zarumienić.Po całkowitym ostygnięciu na powierzchni ciasta pojawiają się kropelki rosy.

Reklamy

17 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s