Makowiec jak u babci

Z przyczyn niezależnych ode mnie dopiero dziś mogę dodać post ze świątecznym wypiekiem. Kto powiedział, że makowce są tylko na Święta? To jedno z moich ulubionych ciast i mogę je jeść przez cały rok.Są pracochłonne to fakt ale jak już się za nie wezmę to robię większą ilość i część mrożę. Tak, tak doskonale się mrożą i nic nie tracą na smaku. Najlepiej mrozić połówki  makowca szczelnie owinięte folią. Spożywać w tym samym dniu po odmrożeniu.

DSCN1171

Składniki na ok 2 makowce:

ok 500 g mąki
40 g drożdży
ok. 250 ml letniego mleka
4 żółtka
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa makowa

ok 250 g maku
wrzące mleko
2 łyżki masła
ok 100 g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 białka
posiekane bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)

Masa makowa-Wykonanie

Mak płuczemy,odcedzamy i zalewamy wrzącym mlekiem.Mieszamy trzymając na  małym ogniu tak długo,aż mak da się rozetrzeć w palcach.Nie gotujemy!.
Następnie masę przecedzamy przez gęste sito.Po osączeniu maku przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.
W garnczku roztopimy masło, dodajemy przemielony mak,cukier,miód, bakalie i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
Po schłodzeniu dodajemy ubite na sztywno białko.

Ciasto drożdżowe

Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru  dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowy zaczyn dodać do mąki.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę,dodać do mąki z  rozczynem,wlać resztę mleka,cukier waniliowy,szczyptę soli.Wyrobić na gładką masę.Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne..Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części.Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm.Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon,końcówki zlepić.Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić.

Makowce można lukrować.polewać czekolada lub posypać cukrem pudrem.

DSCN1173

Zapisz

Reklamy

20 comments

  1. A propos maku 😉 Ja na święta przygotowałam Kutię jako,że ze wschodu pochodzę 😉 Niestety rodzina męża była średnio przekonana do takich specyfików. Twój makowiec wyglądał pięknie.
    pozdrawiam 🙂

    • Wieki nie jadłam kutii.W mojej rodzinie nie robi się jej na świętą.Znajoma mamy zawsze robiła i przynosiła nam całą miseczkę.Może w przyszłym roku zrobię,dzieciaki będą miały trochę słodkości na wigilijnym stole 🙂

  2. Ja z kolei za makiem w ogóle nie przepadam, ale jak makowiec jest dobrze zrobiony i ma w sobie dużo aromatycznych dodatków, to chętnie po nieco od czasu do czasu sięgam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s