Flan cytrynowy według Kasi

DSCN0890

Bardzo lubię desery,które można zrobić  szybko ze składników dostępnych w każdej lodówce.Przygotowanie zajmuje ok 10 minut.Jeszcze ciepły znika w ciągu minuty.

Składniki :
kilka sztuk pokrojonych „Cytrynek z wanilią” Ogródek Dziadunia
2 jajka
1 łyżeczka stopionego masła
250 ml mleka
50 g cukru
50 g mąki pszennej
2 łyżki „Konfitury malinowej” Spiżarnia

DSCN0888Sposób przygotowania
Ilość porcji: 4

Rozgrzać piekarnik do 200 C.  Kokilki wysmarować masłem.
Jajka zmiksować z cukrem na pianę następnie dodać mąkę i stopione masło.
Wlać mleko i wymieszać, aby wszystko się połączyło.Wlać ciasto do       przygotowanego naczynia,wrzucić pokrojone na ćwiartki cytryny i dodać 1/4 łyżeczki konfitury malinowej.Zamiast cytrynek można dodać pół łyżeczki startej skórki cytrynowej.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 minut. Podawać na ciepło.

DSCN0889

Reklama

21 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s