Calzone – włoski pieróg z nadzieniem

Od rana chodziło za mną coś smacznego.Syn zaproponował Calzone i wykonał większość pracy.Jestem dumna z mojego kucharza 🙂

DSCN0765Calzone – włoski pieróg z nadzieniem

Ciasto:DSCN0759

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • kasza manna do posypania

Nadzienie:

  • 1papryka
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 220 g pieczarek, pokrojonych
  • 220 g piersi z kurczaka, pokrojonej i podsmażonejDSCN0758
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • 220 g  parmezanu
  • jajko roztrzepane do posmarowania

Z podanych składników zagniatam ciasto jak na pizze.Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrabiam i dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Podsypuję kaszą manna dzięki temu ciasto jest bardzo chrupiące.Połowę każdego placka smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu.

DSCN0762

Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi  sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut do zrumienienia.

Reklamy

13 comments

  1. To się zmówiłyśmy. Dzisiaj również planowałam zrobić drożdżowe pierożki (niekoniecznie typowe calzone). Ale w ostateczności zwyciężyła pizza- mniej pracochłonna.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s