Z cytrynkami Dziadunia zima niestraszna

DSCN0510Pamiętacie przepyszne ogóreczki z Ogrodu Dziadunia o których pisałam TU.

Kilka dni temu otrzymałam niespodziewaną,smaczną przesyłkę zawierającą słoiczki z cytrynkami.Dokładnie 12 naturalnych smaków.Bez konserwantów i sztucznych barwników.Z dodatkiem tak cennych składników jak róża,hibiskus,czarny bez czy imbir będą idealnym uzupełnieniem rozgrzewających zimowych herbatek.Cytrynki nadają się do deserów,napojów drinków,pieczonych mięs,ryby.Można popuścić wodzę fantazji. Postanowiłam wykorzystać jeden słoiczek do szarlotki.Aby przełamać smak słodkich jabłek dodałam plasterki Cytrynek z wanilią.Wyszło wspaniałe,o całkiem nowym smaku ciasto.Do szarlotki podałam herbatę malinową z plasterkiem Cytrynki z hibiskusem.Pycha…O innych pomysłach z użyciem cytrynek będę informować na blogu.

Cytrynki z miętąDSCN0515
Cytrynki z rumem
Cytrynki z żurawiną
Cytrynki z suszoną śliwką
Cytrynki z cynamonem
Cytrynki z wanilią
Cytrynki anyżowe
Cytrynki z hibiskusem
Cytrynki z kwiatem czarnego bzu
Cytrynki z korą dębu
Cytrynki z dzika różą
Cytrynki z imbirem i miodem

DSCN0517

SZARLOTKA SYPANA

Składniki:
Ciasto:

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
słoiczek cytrynek z wanilią Ogródek Dziadunia

Dodatkowo:
150g masła (dałam 200g)
Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników.Na tą warstwę ułożyłam plasterki cytrynek z wanilią. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

DSCN0528Zapraszam do odwiedzenia strony Ogródek Dziadunia gdzie znajdziecie wiele smacznych przetworów.

dziadunioCytryny są doskonałym źródłem kwasu askorbinowego.
Kwas askorbinowy (witamina C) jest rozpuszczalnym w wodzie, naturalnym przeciwutleniaczem. Spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga uodpornić organizm przed czynnikami zakaźnymi, jak również neutralizuje wolne rodniki we krwi.
Badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka.
Cytryny zawierają różnorodne fitoskładniki. Hesperetyna
i naringenina w soku cytrynowym to flawonoidy obniżające cholesterol i posiadające również właściwości przeciwutleniajace, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

DSCN0534

Advertisements

14 comments

  1. MiszMasz jesteśmy producentem od początku do końca 🙂 tzn nie rosną u nas cytrynki 😉 ale cały proces zakupów, produkcji, sprzedaży jest prowadzony przez naszą rodzinną firmę która od 1991 roku zarejestrowana jest pod nazwą Transrol. Ogródek Dziadunia to marka i wyroby które charakteryzują się najwyższą jakością i jest wytwarzana właśnie w firmie z tradycjami a więc naprawdę polecam i to nie jest zwykły chwyt marketingowy 🙂 Mam nadzieję że sam sie do tego przekonasz 🙂 zapraszamy 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s