Filet z kurczaka w sezamie

DSCN0105

Czy ktoś z nas, zastanawiał się nad tym, jak bardzo tradycyjna panierka z tartej bułki zwiększa kaloryczność przygotowywanych potraw? A może warto zmienić nawyki żywieniowe i zastosować zdrowszą wersję panierki?Bułka tarta, będąca tak chętnie stosowanym przez wiele osób w kuchni dodatkiem, to nic więcej jak zbędny pochłaniacz kalorii. Podczas smażenia, panierka pochłania tłuszcz znajdujący się na patelni, powodując wzrost kaloryczności spożywanych potraw. Zapraszam na pierś z sezamem.

DSCN0108

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • przyprawa do kurczaka  lub papryka MASYL  wg uznania
  • 100 g sezamu łuskanego MASYL
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

DSCN0113

 

Sposób przyrządzenia :

Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Dodać do niego mleko i sól czosnkową, dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa obtaczać w mące wymieszanej z papryką. Następnie zamaczać je w jajku i obtaczać w ziarenkach sezamu. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Mięso w sezamowej panierce kłaść na rozgrzany olej i usmażyć na rumiano z obu stron.

DSCN0118

10 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s