Domowa pizza

DSCN0133Do przygotowania ciasta do pizzy będą potrzebne łatwo dostępne składniki:

2,5 szklanki mąki tortowej,
50g świeżych drożdży,
pół łyżeczki soli,
łyżeczka oleju roślinnego,
1 szklanka letniej przegotowanej wody,
masło lub margaryna do posmarowania blach.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy olej. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnią wodą – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki a całość dokładnie mieszamy. Wyrabianie ciasta to średnio okres około 15 minut. Ja używam do tego drewnianej łyżki a w końcowym etapie ręki. Dobrze wyrobione ciasto nie może kleić się do miski i ręki.  Ciasto do pizzy odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Dodatki- tu można poszaleć… co kto lubi.

ser
papryka czerwona,
szynka
brokuł
cebula
do wysmarowania ciasta użyłam Lutenicy.

DSCN0134Kilka słów o Lutenice:
Przepyszny sos z grillowanej papryki, pomidorów i bakłażana. Zdrowy, bo tylko z naturalnych składników. Oryginalnie przyrządzony w Bułgarii z warzyw dojrzałych w tamtym słonecznym klimacie. Wspaniale smakuje z serami, mięsami, wędlinami i jako dodatek do zup i sosów.

Skład Lutenicy:
grillowana papryka, pomidor, bakłażan, przyprawy naturalne, olej rzepakowy

Cena: 11,50
Masa: 300g
Strona producenta: http://premiumrosa.eu

DSCN0135

Ciasto najpierw rozgniatamy dłońmi na na posmarowanej odrobiną oleju blasze .
Na ciasto nakładamy sos pomidorowy(ja użyłam Lutenica) i pozostałe składniki.Posypujemy serem
Tak przygotowana pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza.

DSCN0136DSCN0141SMACZNEGO !

DSCN0142

Advertisements

11 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s