Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Śliwki należą do moich ulubionych owoców. Mam na działce wczesną śliwę.Mogę  więc cieszyć się tymi pysznymi owocami już w sierpniu.Knedle ze śliwkami  i ciasta  mogła bym jeść codziennie.Przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszny placek.

DSCN0021 DSCN0022

ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g masła zimnego
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

masa:

2 budynie śmietankowe,
litr mleka,
4łyżki cukru

Śliwki

Z podanych składników zagniatamy ciasto.Jedną czwartą zamrażamy,pozostałą cześć chłodzimy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto.Pieczemy 20 minut w 180 C. Na podpieczony spód układamy polówki śliwek.Budyń gotujemy według przepisu.Przestudzony wylewamy na ciasto.Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Żeby było ciekawiej pomiędzy śliwki powtykałam kawałki jabłek papierówek.

DSCN0024

7 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s