Odrobina smaków jesieni na wiosnę

Miał być wypad w góry,niestety pogoda pokrzyżowała nam plany.Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Przypomniałam sobie,że mam jeszcze śliwki i jagody w zamrażarce i tak powstało „jesienne ciasto”

Jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje.

Składniki na duża blachę:

80 dag. mąki

kostka masła

40dag. cukru

6 jajek

3/4 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dowolne owoce(śliwki,jabłka ,agrest,porzeczki,truskawki)

Ucieramy masło z cukrem i całymi jajkami.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,na koniec wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy.Wylewamy na duża blachę posypujemy owocami.Pieczemy ok 50 min w temp 185 stopni.

Prawda, że proste.

Podobno długo zachowuje świeżość.Nie miałam okazji sprawdzić bo u mnie znika w jeden dzień.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s